About This Project

Ik heb 4 thema’s uitgewerkt die mij speciaal raken. Het gaat in deze serie van 4 met fles, glas, pan en kom… om:

 

Omkoping (bruine)
Gaat over het gemak waarmee anderen onze hebzucht stimuleren en onze aangewakkerde drive om altijd meer te willen, vooral voor alleen jezelf. Denk aan de rol van alom aanwezige reclame, propaganda en 24/7 marketing en ook aan tastbare omkoping met geld of luxe. Het geschilderde beeld is dat er een gezellig ogend moment, verbroken wordt (zie ook dat steeds verder brekende glas) met de verleiding van een zakje met … diamanten? Waarvoor liggen die daar?

 

Uitsluiting (blauwe)
Voor ons als sociale zoogdieren is verwijdering en afwijzing pijnlijk. Maatschappelijk, maar ook al bij het wegsturen van de eettafel als kind of verwijdering uit de schoolklas. Het raakt ons in onze diepste emotie: verlatenheid. Zie in het kunstwerk de geheime sleutel die aan de wand hangt, als voortdurende herinnering dat we eruit gegooid kunnen worden, dat we apart gezet kunnen worden en dat iemand de sleutels beheerd daarvoor.

 

Vreemde bijsmaak (rode)
Het derde werk gaat over bijsmaak of vergifting (letterlijk, maar ook onze consumptie). Deze ‘vreemde bijsmaken’ ins ons eten en drinken werden/worden systematisch afgestemd op wat slecht is voor ons lijf en onze geest. We krijgen er kankers van; we worden ongezond dik, raken verslaafd en zijn tegelijk de relatie met wat de natuur ons leert en aanreikt bijna helemaal kwijt. Gelukkig kantelt dit beeld wat de laatste jaren. Het gekozen hulpmiddel in het werk is dat kleine venijnige flesje vergif, dat blijkbaar in het eten is gegoten?

 

Controle (groene)
Het vierde werk gaat over gezags- en machtsuitoefening. Om mensen of groepen zover te krijgen dat ze een bepaald gewenst gedrag vertonen. Het gaat over het besef dat onze energie en levenstijd wordt gebruikt ten gunste van ‘een systeem’ of een overheid. Hoe we bijna op de automatische piloot ons leven soms willoos inrichten en schikken binnen kapitalisme, consumentisme, religies. Of erger: een bomgordel willen dragen of oorlog willen voeren.

 

Wanneer slaag je er echt in om je eigen, unieke keuzes te maken? Zijn we volkomen dienstbaar gemaakt aan… (vul maar in) maar niet aan die ander? Het schilderbeeld hierbij is de manipulator die onzichtbaar aan de touwtjes trekt. De macht achter de macht, achter die macht. Zoiets. En dat gebeurt allemaal ook als we eten en drinken en -ogenschijnlijk- plezier hebben.